ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Τοκετός » Φυσιολογικός τοκετόςΌλη η αλήθεια για τους πόνους της γέννας

Όλη η αλήθεια για τους πόνους της γέννας
Εάν ζητήσετε από μια γυναίκα που έχει γεννήσει χωρίς αναλγησία να σας περιγράψει την ένταση των συσπάσεων-πόνων κατά τη διάρκεια του τοκετού, η απάντηση θα βρίσκεται σίγουρα στις εκφράσεις του προσώπου της, καθώς κάθε γυναίκα αισθάνεται και βιώνει διαφορετικά τους πόνους της γέννας.

Υπάρχουν σχολές που υποστηρίζουν ότι αυτοί οι πόνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική υποστήριξη και προετοιμασία, με γνώση και συνείδηση γύρω από τον τοκετό, με συμπαράσταση από τον σύζυγο ή την οικογένεια και ότι προκαλούνται από τις συσπάσεις της μήτρας, η οποία προσπαθεί να ωθήσει το μωρό προς τα κάτω-έξω και από την πίεση που ασκεί στο περίνεο το κεφαλάκι του μωρού. 

Η πραγματικότητα είναι πως οι συσπάσεις της μήτρας-πόνοι, όπως κάθε άλλος ΣΠΛΑΧΝΙΚΟΣ πόνος, μεταφέρεται με τα νέυρα στον νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλο. Αυτό γίνεται και με τον ΣΩΜΑΤΙΚΟ πόνο από την έκταση του περινέου, η έντασή του μεταφέρεται στον νωτιαίο μυελό και απο εκεί στον εγκέφαλο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένα σπλαχνικό όργανο, η μήτρα, προσπαθεί να ωθήσει το μωρό προς τα έξω (σπλαχνικός πόνος), ενώ η πίεση και τάση στο περίνεο δημιουργεί τον σωματικό πόνο. Αυτοί λοιπόν οι πόνοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ψυχολογική υποστήριξη, με άσκηση, με ενθάρρυνση... Είναι πόνοι πραγματικοί, ισχυροί και δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, όποια μαμά το επιθυμεί, δικαιούται κάποια μορφή φαρμακευτικής αναλγησίας ή επισκληρίδιο.

Σκεφτείται μία πέτρα στη χολή να έχει φράξει τον πόρο (σωληνάκι που βγαίνει η χολή) και η χοληδόχος κύστη να συσπάται δυνατά για να βγεί η χολή. Αυτός ο πόνος ή ο πόνος ενός κωλικού εντέρου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ψυχολογική υποστήριξη, κατανόηση της πάθησης, κατανόησης της ανατομίας; Φυσικά και όχι!

Υπάρχουν πολλές γυναίκες στις σύγχρονες κοινωνίες που πραγματικά αντέχουν και αποδεικνύονται ανθεκτικές στους πόνους της γέννας, υπάρχουν σπάνια και γυναίκες που έρχονται και σε οργασμό κατα τη διαδικασία του τοκετού! Όμως κάθε μαμά δικαιούται, επαναλαμβάνω, να έχει πρόσβαση σε κάποια μορφή αναλγησίας στον τοκετό!

Δείτε επίσης


Όλη η αλήθεια για τους πόνους της γέννας
Αβοήθητος τοκετός στο σπίτι: Επικίνδυνος για βρέφος και μητέρα
Σύμφωνα με μελέτες από την Ευρώπη και την Αμερική, οι επιπλοκές και ο θάνατος του εμβρύου στον αβοήθητο τοκετό ...περισσότερα
Αβοήθητος τοκετός στο σπίτι: Επικίνδυνος για βρέφος και μητέρα
Τοκετός με επισκληρίδιο αναλγησία
Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται πάντα από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, ...περισσότερα
Τοκετός με επισκληρίδιο αναλγησία
Δείτε καρέ-καρέ έναν φυσιολογικό τοκετό στο σπίτι!
Δείτε όλη τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, όπως τον βίωσε μια γυναίκα που επέλεξε να γεννήσει στο σπίτι ...περισσότερα
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Copyright © Δημήτρης Κακαλέτρης - Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. | Developed by Hyper Center