ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » ΕγκυμοσύνηΚονδυλώματα στην εγκυμοσύνη (συμπτώματα και αντιμετώπιση)

Κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη (συμπτώματα και αντιμετώπιση)
Η γυναίκα στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιο ευάλωτη στις λοιμώξεις, καθώς μειώνεται σημαντικά η άμυνα του οργανισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ αυτών και στην ανάπτυξη κονδυλωμάτων.

Μάλιστα, οι γυναίκες με κονδυλώματα μπορούν να δουν τα συμπτώματα να χειροτερεύουν, μιας και τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη μπορεί να μεγαλώσουν, να πολλαπλασιαστούν και έτσι γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν και γυναίκες που πρωτοεμφάνισαν τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων της γεννητικής περιοχής στην εγκυμοσύνη είναι επίσης μια πρόκληση, γιατί η θεραπεία εκεί είναι πιο περιορισμένη.

Αντιμετώπιση των κοδνυλωμάτων στην εγκυμοσύνη:
- Ο σκοπός της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των κονδυλωμάτων κατά τη διάκρεια του τοκετού.

- Οι θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν laser, διαθερμία, χειρουργική αφαίρεση και τριχλωροοξικό οξύ.

- Οι περισσότερες τοπικές θεραπείες με κρέμες και αλοιφές πρέπει να αποφεύγονται, για την αποφυγή τερατογέννεσης.

- Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ο τοκετός να πρέπει να γίνει με καισαρική τομή.

- Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος για το μωρό να αναπτύξει επαναλαμβανόμενη αναπνευστική θηλωμάτωση (recurrent respiratory papillomatosis, RRP).

Η μετάδοση του ιού HPV στο νεογνό είναι σπάνια, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός νεογνών που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, από μητέρες που φέρουν τον HPV, θα αναπτύξουν το RRP, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αεροφόρων οδών, σε επαναλαμβανόμενα χειρουργεία και πολύ σπάνια σε κακοήθεια.

Μία έρευνα στη Δανία γνωστοποίησε ότι σε διάρκεια 20 ετών, η συχνότητα του RRP ανερχόταν σε ποσοστό 3,5 για 1εκ. ανθρώπους – χρόνια. Βεβαιώθηκε επιπλέον ότι μόνο στους επτά από τους 1000 τοκετούς που η μαμά είχε κονδυλώματα, εμφανίστηκε το RRP στο βρέφος.

H καισαρική τομή δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης RRP και πρέπει να εφαρμόζεται:
α) μόνο όταν τα κονδυλώματα είναι τόσο μεγάλα, ώστε να εμποδίζουν τον φυσιολογικό τοκετό ή
β) όταν θεωρηθεί ότι ο κολπικός τοκετός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή αιμορραγία λόγω των κονδυλωμάτων.

Οι πληροφορίες ανήκουν σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού "TOG" του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Λονδίνου.
 

Δείτε επίσης


Κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη (συμπτώματα και αντιμετώπιση)
Εγκυμοσύνη και κατοικίδια
Πολλές γυναίκες, όταν πληροφορούνται το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν για το κατοικίδιό τους, ...περισσότερα
Εγκυμοσύνη και κατοικίδια
Εμβρυικές κινήσεις: Πότε να ανησυχήσετε!
"Κλωτσάει το μωράκι;" Μύθοι, πραγματικότητες και ατελείωτες συζητήσεις...! ...περισσότερα
Εμβρυικές κινήσεις: Πότε να ανησυχήσετε!
Συμπτώματα εγκυμοσύνης
Κάποια συμπτώματα, σε συνδυασμό με την απουσία της περιόδου, μπορούν να ενισχύσουν από νωρίς τις υποψίες σας ότι ...περισσότερα
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Copyright © Δημήτρης Κακαλέτρης - Μαιευτήρας Γυναικολόγος - Χειρουργός Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. | Developed by Hyper Center